Japanse mariniers

Voor het eerst sinds M. weer thuis is, gingen we er samen op uit. Hij in de rolstoel, ik er achter, al hobbelend over ons eiland. Het was een mooie avond en de zon hing laag aan de hemel.

Bij de kop van het Java eiland aangekomen, zagen we ze liggen. Drie enorme marineschepen, met de Japanse vlag wapperend in de wind, ronkend en grijs. Ik heb niet zo veel met de marine, maar het zag er behoorlijk indrukwekkend uit.

In groepjes van drie kwamen er uitgelaten Japanse mariniers in hun vrijetijdskleding de trap af, klaar om hun verlof in de stad te gaan vieren. Op het voordek stond een marinier klarinet te spelen, en op de kade liepen enkele hoge piefen in strak gestreken pakken, terwijl anderen een rondje aan het joggen waren. Het was een bizar tafereel.

Op dat moment kwamen er twee politie auto’s aanrijden die stopten bij de trap. Politiemannen stapten uit, salueerden naar het schip en openden de portiers. Uit de auto’s kwamen twee Japanse mannetjes, gehandboeid en al. Ondertussen waren de echte hoge bazen opgetrommeld en kwam een flinke delegatie Japanse mariniers de trap afgelopen. 

Op de kade waren nu flink wat mensen blijven staan om te kijken wat hier eigenlijk allemaal aan de hand was. En vroegen wij ons af: wat hadden de mariniers voor strafbaars gedaan tijdens hun verlof? Hoe boos zouden de hoge bazen zijn? Welke vreselijke straf (het woord “kielhalen” kwam in mij op) zouden ze krijgen?

Al snel bleek dat de twee Japanse mannetjes die uit de politie auto’s kwamen, gewoon stom- en stomdronken waren. Toen de handboeien eenmaal los waren, liepen ze wankelend en strompelend richting de trap, elkaar op de rug slaand en luid lachend. Ook de hoge bazen en de Nederlandse politiemensen moesten lachen. Blijkbaar hadden de mannetjes te diep in het sake glaasje gekeken en kwam dit wel vaker voor. Ben benieuwd of de politie daar nog vaak langs zal moeten rijden dit weekend.

3 gedachten over “Japanse mariniers”

  1. Lola en ik houden die marineschepen elke ochtend en avond scherp in de gaten – dat moet ook wel als je in de groep “De Piratenboot” zit op de creche.

    Rutger, is er dan een coffeeshop op het Java-eiland? En waarom weet ik dat niet?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s