Gnocchi

Ik ontdekte deze vorm van pasta (van aardappelmeel gemaakt, overigens) in 1996, toen ik met mijn neef op Interrail was door Europa. We hadden weinig geld, dus probeerden we ’s middags zo veel mogelijk te eten, zodat we ’s avonds al genoeg hadden aan brood en kaas als avondeten.

Het was voor mij echt een ontdekking, die gnocchi. Wat heerlijk, wat romig (vaak worden ze overgoten met kaas namelijk), wat lekker! Vele lunches propte ik mij vol met dit heerlijke goedje. Bij thuiskomst probeerde ik ze vervolgens een paar keer zelf te maken, maar dat bleek nog helemaal niet zo makkelijk te zijn. In de winkels in Nederland zag ik ze helaas nergens. Totdat ze opeens in de AH en notabene de Xenos verschenen! Joepie! Gnocchi!

Maar nu ik sinds 1996 weer in Italië ben, begrijp ik weer waar ik destijds zo extatisch over was. Wat ze hier verkopen, dat zijn pas échte gnocchi. Die in Nederland uit een pakje gaan nergens over. Veel te groot en wollig. Nee, dan de gnocchi hier…Die zijn kleiner dan ik me herinner, minder plakkerig, maar toch romig en vooral heel erg vers. Met alleen wat verse pesto en pijnboompitten eroverheen zijn ze al niet te versmaden.

Daarom stop ik nu met schrijven en ga ik lekker het dorp in. Gnocchi eten! Arrivederci.

5 gedachten over “Gnocchi”

 1. Mmmm, Gnocchi…
  Als je weer thuis bent: op de Noordermarkt staat zaterdag een kraam met verse gnocchi. Bijna italiaans.
  Klontje boter smelten, heel kort verse salie erin bakken, over gnocchi gieten, beetje pecorino eroverheen. Ohoh, ik krijg honger…!
  Veel plezier nog!

 2. Zelf heb ik gnocchi helaas nog nooit gegeten maar omdat ik een receptenblog heb, ben ik het al wel vaak tegengekomen wat betreft naam. Afgelopen weekend waren we in Duitsland en bij de duitse Aldi lag een doos met gnocchi in zo’n vacuum verpakking. Ik ben erg benieuwd hoe dat zal smaken maar als ik het goed begrijp moet ik niet verwachten dat het ook maar iets met het origineel te maken zal hebben? Ik heb inmiddels wel een paar recepten gevonden via Google, het lijkt me inderdaad ook een heel gedoe om het zelf te maken maar misschien is dat gewoon even wennen en een kwestie van zelfvertrouwen en ervaring?

  Kun je daar niet gewoon de kunst afkijken? 😉

  Veel plezier nog in Italia!

 3. In het boek van Jamie Oliver genaamd ‘Jamie’s Italië’ staat een recept wat erg smakelijk is en goed in de buurt komt van de gnocchi zoals je die in Italië eet… (al is geen gerecht zo lekker als wanneer je het ook daadwerkelijk in de authentieke sfeer proeft, maar dat even terzijde…)

  Ciao! 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s