Hummer

Oslo. Half maart. Avond, donker en sneeuw. Hoewel in Nederland de lente al voorzichtig te voorschijn aan het komen was, liepen we hier in de hoofdstad van Noorwegen over glibberige ijsstraten en met handschoenen aan.

Omars Schuld was geselecteerd voor het Eurodok filmfestival van het Noorse film instituut en beleefde daarmee zijn internationale première. En wij mochten daarbij zijn, met z’n tweeën. Dus ook een luxe weekend lang uitslapen en elke avond uit eten. Terwijl Zef zich ondertussen prima vermaakte bij opa en oma.

Na de prijsuitreiking van het festival (Omars Schuld was genomineerd, maar een Zweedse film had gewonnen – we hadden niet anders verwacht) glibberden we door de slecht verlichte straten van Oslo naar het visrestaurant waar we eerder op de avond gereserveerd hadden, via de telefoon. In ons 100% Oslo boekje stond dat dit de plek was, waar je moest zijn voor vis van het seizoen.

Bij binnenkomst bleek het een behoorlijk chique restaurant te zijn, vol met zakenmensen en een groot bassin met levende kreeften. We werden hartelijk ontvangen door een blonde dame die ons uitgebreid het menu van de dag voordroeg, waar we ondanks haar goede Engelse uitspraak nauwelijks wat van onthielden. Eerst maar eens wijn.

In Noorwegen zijn er dus geen euro’s maar is de munteenheid de Noorse kroon. Die moet je ongeveer door acht delen en dan weet je wat het bedrag in euro’s is. Dat doe je dus niet de hele tijd, omdat het een gedoe is, maar als je het wel doet, kom je er achter dat alles een aanzienlijk stuk duurder is dan in Nederland.

We bekeken de wijnkaart en kozen voor een klein flesje wijn, want voor de prijs van een hele fles kon je bijna een easyjet vliegticket naar Londen kopen. En besloten dat we zin hadden in die kreeft. Kreeft bleek in het Noors ‘hummer’ te heten en je had twee soorten in dit restaurant: de Amerikaanse en de Noorse. Onze ober bleek een charmante Noor te zijn die eerst zei dat we een uitstekende wijn hadden gekozen en daarna zei dat kreeft er inderdaad goed bij paste. “Die is goed in zijn vak” zei ik tegen M. “Hij is gewoon aardig” zei M.

We vroegen wat het verschil was tussen de Amerikaanse en de Noorse, want bij de Noorse kreeft stond er geen prijs op het menu. Het had een eerste aanwijzing kunnen zijn. Onze lieftallige Noorse ober zei dat de Noorse kreeften een stuk groter waren en per ons verkocht werden. Maar dat de kreeften nu in het seizoen waren en dat ze flink groot konden zijn. Dus dat we het beste een Noorse kreeft konden nemen en die dan samen konden delen. En dat het echt niet zo veel scheelde qua prijs met de Amerikaanse kreeft. “Zie je, hij denkt met ons mee” zei M. Ik knikte. We gingen voor de Noorse kreeft.

Onze ober had gelijk, het was een flinke joekel die ‘hummer’. Er zaten heerlijke sausjes bij en we stortten ons vol overgave op het beest, met al het gereedschap dat we er bij krijgen. Na een klein half uur, lag er een slagveld van wat eens een schaaldier was op ons bord en zat het witte linnen tafelkleed vol vetvlekken. Het was heerlijk. Maar we waren nu moe, rozig en vol wilden terug naar ons hotel na een lange avond, dus we vroegen onze aardige ober om de rekening.

De rekening kwam en we deden wat we eigenlijk niet hadden moeten doen: we rekenden uit hoeveel dit diner ons had gekost, in euro’s. “Oh het valt nog best mee” zei M. Toen viel er een stilte. “Wat is er?” vroeg ik.
“Ehm, ik dacht dat het vierhonderd nog wat  kronen was,” zei M “maar eh…er staat ook een 1 voor.”

Ik ga niet verklappen voor welk belachelijk bedrag we een kleine fles wijn en een Noorse hummer hebben gegeten, maar laten we zeggen, dat we ook een aanbetaling voor ‘hummer de auto’ hadden kunnen doen. Of een televisie hadden kunnen kopen. Of nieuwe designerschoenen. Maar ach, het was verder een redelijk goedkoop weekend geweest, omdat onze vlucht en verblijf vergoed werden als gasten van het festival.

Zo glibberden we giechelend over de sneeuw terug naar ons hotel. Die ober bleek inderdaad goed in zijn vak te zijn.

Advertenties

3 thoughts on “Hummer”

  1. Ik heb in mijn hele leven nog nooit een hummer gegeten waarvan ik achteraf dacht: Nou! Dat was het geld wel waard.

    Nog nooit. Ik heb, mede geïnspireerd door dit stukje, ook bij deze besloten geen hummers meer te eten.

  2. Mooi verhaal! Doet me denken aan de keer dat ik in Venetie een fortuin uitgaf aan een heerlijk diner met verse gevulde pasta, vis, etc. buiten op een binnenplaatsje waarboven zwaluwen hoog in de lucht rondzwierden. Totale afzetterij. Daar zijn ze in Venatie heel bedreven in! Toch was het het geld waard… En dat vonden jullie ook, toch? Kreeft heet trouwens in het Frans homard….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s